Kriptovaluta hírek

Hogyan kell tárolni a kriptovalutákat? Mi az a kriptotárca?

2021. május 11. 17:15 - Kriptovaluta Hírek

Mivel a kriptovaluták a hagyományos értékekhez képest decentralizáltak, a tulajdonosoknak több intézkedést kell hozniuk az elvesztés vagy lopás kockázatai ellen. A hardvertárcák kétségtelenül a kriptotárcák tárolásának legbiztonságosabb módját jelentik. Mégis, elsőre eléggé zavaróak lehetnek, és bizonyára sok tévhitet lehet latni körülöttük.

Egyébként mi az a kriptotárca?


A kriptotárca lényegében nem más, mint egy kulcskészlet, amely azonosít a blokkláncon. A blokklánc tartja az összes tranzakció főkönyvét, ezért bármikor nyilvántartást vezet arról, hogy hol vannak az érmék. Így a pénztárcád valójában soha nem tárol érméket. Az érméket a blokklánc tárolja, a pénztárcád pedig egyszerűen csak a kulcsokat tartalmazza, amelyekkel bizonyíthatod az érmék tulajdonjogát.


A tárca kétféle kulcsot tárol:

  • Nyilvános kulcs: ez az a cím, amelyen a kriptodat kapod, nyilvánosan elérhető és biztonságosan megosztható.
  • Magánkulcs: ez az a kulcs, amellyel az érmék tulajdonjogát kell bizonyítania, azaz a tranzakciók aláírásához, amikor az érméidett mozgatod vagy kiutalod a tárcából. Ezt a "seed phrase"-ből generálják (általában 12 vagy 24 szóból álló).

Fontos hangsúlyozni, hogy lényegében a seed phrase is a pénztárca. Ez azért van így, mert a seed phrase generálja a privát kulcsot, amely az egyetlen módja az érmék tulajdonjogának bizonyítására.

 

Melyek a különböző pénztárcafajták ?

 

Mobil/desktop tárca: számos asztali vagy mobil szoftver létezik, amelyek kriptotárcaként működnek (pl. Exodus vagy Metamask). Ezeket a tárcákat hot walletnek nevezik, mivel folyamatosan kapcsolatban vannak az internettel. Bár kétségtelenül ezek a legkényelmesebbek, a legnagyobb hátrányuk az, hogy a biztonsági fenyegetésekkel szemben ezek a legsebezhetőbbek. Ennek oka, hogy a privát kulcsot a számítógépen vagy a mobiltelefonon tárolják.

Papírtárca: A papírtárca egyszerűen egy papírlap, amelyre a kulcsokat nyomtatták, valamint egy QR-kódot, amelyet beolvasva hitelesíti a tranzakciókat. Ez biztonságosnak tekinthető, mivel el van távolítva az internetről. Csak úgy lehet feltörni, ha ellopják a papírlapot.

Hardveres tárca: A hardveres tárca egy olyan eszköz, amelyet kifejezetten a privát kulcsok tárolására terveztek. Ez egy másik példa a "hideg tárolásra", ami azt jelenti, hogy nem kapcsolódik az internethez. Csak a tranzakciók megerősítéséhez kell csatlakoztatnia, a privát kulcsok soha nem hagyják el az eszközt. Ez a legbiztonságosabb módja a kriptod tárolásának, de erről később.

Miért nem hagyom egyszerűen az érméimet az exchangen?

Az érméket azon a pénzváltón hagyni, ahol épp most vásároltad őket, egyszerű és kényelmes, de nem a legbiztonságosabb gyakorlat. Számos tőzsdét feltörtek már (pl. Altsbit, Upbit, Mt. Gox), és ebben az esetben szinte lehetetlen visszaszerezni az ellopott kriptopénzeket.

Mindezt figyelembe kell venni a személyes döntés értékelésekor, de általánosságban elmondható, hogy jelentős összegek és/vagy hosszú távú tárolás esetén a hardvertárca a legbiztonságosabb megoldás.

2014-ben mintegy 850.000 bitcoint loptak el a Mt. Gox tőzsdéről.

mtgox-hol-a-penzunk.jpg

A hardveres pénztárcákat meg lehet hackelni ?

5$-os franciakulcsos támadás

A lehetséges lopás egyik típusa, a kevésbé kifinomult, úgynevezett 5$-os franciakulcsos támadás. Ez az az eset, amikor valaki, esetleg egy franciakulccsal felfegyverkezve fizikailag megfenyeget. Nyilvánvalóan a legjobb módja annak, hogy megvédd magad az ilyen jellegű fenyegetések ellen, hogy nem beszélsz a kriptoportfóliódról, de a hardvertárca is segíthet. Néhány hardvertárca lehetővé teszi, hogy válasszon egy jelszót, amely úgy működik, mint egy extra szó, amelyet te választasz, hogy hozzáadjon a kulcsszavas kifejezéséhez. Így egyetlen pénztárca tartalmazhat egy alapértelmezett portfóliót (a jelszó nélküli portfóliót) és több rejtett portfóliót (egyet-egyet minden egyes választott jelszóhoz). Ha kényszer hatására kénytelen felfedni a kulcsszavaid, akkor hozzáférést adhat egy csali portfólióhoz, amely egy kis mennyiségű kriptót tartalmaz.

crypto-nerd.png

Fizikailag ellopott eszköz

Lehetséges, hogy egy hacker kivegye a privát kulcsokat egy hardvertárcából, de csak akkor, ha a tárcát előbb fizikailag ellopják. Ha az eszköze mégis elveszik vagy ellopják, akkor valószínűbb, hogy egy másik alkalmazásban vissza tudja állítani a tárcát a jelszó kifejezéssel, és át tudja utalni a pénzt egy vadonatúj tárcába, mielőtt az eszköze egy olyan hacker kezébe kerülne, aki elég képzett ahhoz, hogy kivegye a kulcsokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptovalutahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr516541700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása