Kriptovaluta hírek

Új határok: Eth 2.0 a proof-of-stake (PoS) fúzió után

2021. május 03. 10:48 - Kriptovaluta Hírek

eth2_0 pos

 

Április 23-án, pénteken az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin előadást tartott a Scaling Ethereum Summiton az Ethereum fejlesztési ütemtervéről az Ethereum proof-of-stake (PoS) fúziója után.

Előadásában Buterin egy ambiciózus három-ötéves tervet vázolt fel az Ethereum későbbi frissítéseire és optimalizációira vonatkozóan, még azután is, hogy a hálózat teljes mértékben átállt egy környezetbarát és energiahatékony PoS protokollra.

Íme néhány a legfontosabb tudnivalók közül:

Összevonás utáni tisztítás


A fejlesztők jelenleg úgy becsülik, hogy a fúzió egy visszafelé kompatibilis, az egész rendszerre kiterjedő frissítéssel, más néven "hard forkkal" aktiválódik az év végére vagy a jövő év elejére.

Buterin leírta, hogy egy "összeolvadás utáni tisztító [hard] fork"-ra van szükség, ami röviddel a kód kiadása után fog megtörténni.

"Nem túlságosan funkciógazdag, nem túl szexi, de a tisztítást meg kell csinálni. Ez az a technikai adósság, amit ki kell fizetni, miután ez a gyorsított egyesítés befejeződött" - mondta Buterin.

A PoS aktiválásának gyorsított ütemezése miatt az Ethereumon lesznek redundanciák és hálózati ineffektivitások, amelyeket a fejlesztők figyelmen kívül hagynak a frissítés gyorsabb kitolása érdekében.

Amint a fúzió befejeződött és a hálózat stabilizálódott, a fúzió utáni, tisztító hard fork a hibrid proof-of-work (PoW) és PoS modell felesleges örökölt funkcióit fogja kezelni. Emellett új, régóta várt funkciókat is lehetővé tesz az Eth 2.0 hitelesítői számára, például az ETH-juk kivonásának és átutalásának lehetőségét.

Sharding és rollup 


Ezután egy másik régóta várt funkció következik az Ethereumon: a sharding.

A sharding az Ethereum tranzakciók feldolgozási kapacitását bővíti azáltal, hogy az adatbázisát 64 új mini-blokkláncra osztja fel. Ezek a mini-blokkláncok vagy "shardok" képesek párhuzamosan feldolgozni a tranzakciókat és az adatokat. A shardinggal együtt a rollupok egy módja a több tranzakció sűrítésének és méretük csökkentésének egy adott shardon.

Az Ethereum tranzakciókat egyszerre feldolgozó 64 sharddal és az egyes shardok rollup technológiájának kihasználásával, amely tovább optimalizálja a tranzakciók blokkokra írásának sebességét, a magas díjak és a hálózati torlódások problémája várhatóan végre hosszú távon megoldódik.

 

Biztonsági fejlesztések 


Miután a PoS és a sharding is megvalósult, a következő lépés az Ethereum protokoll biztonságának növelését célzó további finomítások elvégzése. Ez magában foglalja az anonimitási funkciók hozzáadását, hogy a blokkjavaslatok mögötti validátorok identitását elrejtsék. Ide tartozik továbbá az olyan új technológiák kihasználása, mint az Ellenőrizhető késleltetési függvény (Verifiable Delay Function, VDF), hogy tovább biztosítsák a véletlenszerűséget, amellyel a validátorok kiosztják a feladataikat, és ezáltal megnehezítsék a rosszindulatú szereplők számára a hálózat megzavarását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptovalutahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr3316520672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása